Спомен соба „Гвоздени пук у ослободилачким ратовима 1912-1918.“

Да би се чула прича и бар на тренутак осетио делић оног што су најхрабрији међу храбрима доживели, треба посетити Спомен парк и Спомен собу посвећену јунацима гвозденог пука.

Спомен соба „Гвоздени пук у ослободилачким ратовима Србије од 1912-1918.године“ отворена је 2021.године у згради Железничке станице.  

Спомен соба је саставни део Спомен парка Јунацима гвозденог пука, који је подигнут на месту одакле су топлички јунаци 7.октобра 1912.године кренули у рат и вечну славу. Отварањем  Спомен собе, добили смо један комплекс који има богат садржај и причу о најхрабријем пуку. У самом парку који је у основи Карађорђева звезда, налази се споменик у облику метка са шупљим крстом по средини, на њему су четири бисте на којима се налазе Милунка Савић, Флора Сендс, Миливоје Стојановић Брка и Шарл Траније, као и четири мермерне плоче са значајним биткама у Првом и Другом балканском рату као и у Првом светском рату у којима је учествовао Гвоздени пук, као и називи места и градова које је ослободио. У парку се налазе и 255 бетонских стубића на којима су имена носиоца Карађорђеве звезде са мачевима, од којих су 39 двоструки носиоци.

Из парка се улази у Спомен собу, где вас на вратима дочекује заставник Аранђел Јанковић који у руци држи заставу пука, која је иначе најодликованија застава српске војске. Панои који кроз фотографије и текст хронолошки прате ратни пут Гвозденог пука дочаравају нам врлине и храброст „гвоздених” јунака, али и голготу кроз коју су прошли. Одликовања, укази о одликовању, фотографије, документа и разни предмети од којих сваки на свој начин прича о јунаштву, храбрости и издржљивости ових јунака, подсете нас да сећање на њих не бледи, већ кроз причу о њима они и даље живе. Свака Карађорђева звезда која се налази у Спомен соби сведок је пожртвовања јунака чије  је груди красила. Списак најхрабријих припадника пука сведочи томе да је Љубомир Којовић троструки, Ђорђе Милачић двоструки носилац, две даме хероине Гвозденог пука Милунка Савић и Флора Сендс су такође носиоци Карађорћеве звезде као и многи други храбри витезови.

 

Мурал на тему Гвоздени пук,  краси зид Спомен собе.  Овај мурал већ сада Спомен собу чини препознатљивом и свакако остаје трајно  део Сомен собе, који ће чувати успомену на „гвоздене“ јунаке. Аутори мурала су редовни професор на Факултету примењене уметности у Београду Мирослав Лазовић и академски сликар и доцент на Факултету савремених уметности у Београду Биљана Велиновић.