Археолошка збирка

Јулка Кузмановић - Цветковић,
музејски саветник, археолог


Археолошка збирка Народног музеја Топлице броји око 2000 предмета. У поставци Археолошка налазишта Топлице изложен је 451 предмет и фотографије које илуструју археолошку мапу општине Прокупље. Према досадашњим сазнањима, Топлица је насељена у неолиту. Трагова старијег неолита има на падинама Јастрепца, најзначајније налазиште младјег неолита је Плочник који се годинама истражује и одакле потиче велики број предмета: посуда од печене земље, алата од камена и кости, статуета од печене земље. Оно што Плочник издваја од осталих налазишта тога времена ( 5.500-4800.год.пне) јесте педесетак пронађених бакарних предмета и индиција да је ту прерађивана руда бакра.
Image
Глава богиње из Плочника-неолит
Ковач из Mачине- неолит
Из времена гвозденог доба су две откривене некрополе у Горњој Стражави и Доњој Топоници, урне у којима су сахрањивани, оружје и накит сведоче о материјалној култури становника.
Image
Урна из Д.Топонице - гвоздено доба
Image
Сребрна фибула из Д.Топонице - гвоздено доба
Image
Оружје Грчког хоплита - Д. Топонице - гвоздено доба

У време римске доминације на овим просторима, од почетка нове ере, у Топлици ниче неколико станица уз пут Наиссус –Лиссус, утврдјење у Прокупљу-Хаммеум, и већи број цивилних насеља. Најзначајнији део античке збирке представља остава накита нађена у Новој Божурни.

Image
Сребрна кашика из Н.Божурне III и IV век
Image
Сребрна кружна карика са скроликим привесцима из Н. Божурне II и IV век
Image
Сребрна патера из Н. Божурне II и IV век
Image
Сребрна патера из Н. Божурне II и IV век

Ископавањем темеља Херкуловог храма у Прокупљу откривено је, у гробовима и у оквиру грађевине нешто новца, посуђа, мермерних статуета које су тек назнака сјаја богато украшеног храма.
Из времена сеобе народа је мач случајно откривен у самом граду, са украсима од злата и аламндина.

Image
Торзо Херкула из Прокупља I и II век
Image
Митрина икона из Џигоља IV век
Image
Мозаик из Злате
Image
Гепидски мач Прокупље
У VI веку је у Топлици саграђено неколико утврђена, углавном да би се контролисала експлоатација руде, кречног камена или неких других природних богатстава. Делимично су истражена утврђења у Бреговини, Баботинцу и Ргају а значајан је број тек евидентираних утврдјења са којих потиче невелик број случасјних налаза, углавном посуда од печене земље, гвоздених алатки и предмета за свакодневну употребу. На сваком од утврђења има трагова живота Словена, најчешће уломака керамичких посуда с карактеристичним украсима.
Image
Копча из Баботинца
Image
Новац из Баботинца
Image
Ковацка клеста-Миљковица
Image
Суд из Бреговине
Image
Двокрака мотика из Злате
Од Словена је остала некропола у Доњој Топоници, накит и посуђе нађено у гробовима говори о њиховој духовној и материјалној култури XI века.
Image
Наруквице из Доње Топонице
Image
Накит из дечјег гроба Доња Топоница
Током средњега века Топлица је густо насељена, остаци утврдјених насеља, темељи цркава и срквишта сведоче о томе. Град у Прокупљу сазидан на брду које са три стране обавија Топлица, обновљен у XIV веку, имао је у подграђу цркву сазидану у X веку, у коју су у XIV веку донете мошти св.Прокопија по коме су и црква и град добили име. У близини је сазидана мала црква посвећена Богородичином покрову, у народу звана Југ Богданова или Латинска црква, на темељима Херкуловог храма. Током истраживања средњевековног утврђење на брду Хисар у Прокупљу откривена је знатна количину предмета за свакодневну употребу, посуђа, алата за обраду дрвета и коже, који чине добар део археолошке збирке.
Image
Посуде из утврђења на хисару
Image
Бокал са хисара
Image
Алатке за обраду коже -Хисар
Image
Икона из Меровца од дрвета-XVI-XVII век

Народни Музеј Топлице

Народни музеј Топлице oснован је 1946. год. у старом здању и адаптираном простору зграде на Хисару (задужбина бившег министра здравља лекара Алексе Савића).
Музеј је 1962. године пресељен у зграду бивше поште у улици Ратка Павловића. Зграда је и данас споменик културе под заштитом државе.

Kонтакт

Народни музеј Топлице

Ратка Павловића 31
18400 Прокупље,
Телефон: 027/321-694
Факс: 027/322-151
Е-пошта: muzejtoplice@gmail.com

Search

Pretraga