Археолошко налазиште Плочник

Најзначајније налазиште млађег неолита је Плочник, који се годинама истражује и одакле потиче велики број предмета, антропоморфне фигурине, посуде од печене земље, коштане и камене алатке, амулети, тегови и зооморфне фигурине.  Оно што Плочник издваја од осталих налазишта тога времена (5.500-4800. год.пне) јесте педесетак пронађених бакарних предмета и индиција да је ту прерађивана руда бакра. У збирци се налазе предмети пронађени приликом археолошких истраживања али и као случајни налази многобројних пријатеља Музеја.

Збирком руководи Сања Црнобрња Красић, виши кустос, археолог

Девојка са дред фризуром из Плочника

Женска фигурина троугаоне главе, руку састављених на стомаку, доњи екстремитети недостају од колена наниже. Лице је равно са шиљастим дугим носем, очи сочивасте, рупица на бради, на слепоочницама удубљења. Коса је упредена у дредове. На врату се налази V изрез оивичен са две урезане линије. Груди су пластично представљене, струк узан, стомак наглашен. Ово је један веома изузетан уметнички рад, рађена је руком од глине, тамно мрке боје печења, бојена црвеном пастозном бојом.

Богиња из Плочника

Глава статуете у природној величини, лице је петоугаоно са наглашеним јагодицама, нос оштећен, очи пластично моделоване,бадемасте. Потиљачни део има три вертикално бушене рупе за украс, уши пробушене за наушнице. Чеони део лица и јагодице украшени плитким канелурама у цик-цак распореду. Статуета шупље моделована, преломљена на доњем делу врата тако да се не зна изглед целе фигурине. Рађена руком од добро пречишћене земље, сиво печена, десна половина главе има светлије сиву превлаку.

Богиња на престолу

Статуета представља крупну жену која седи на клупи, глава јој недостаје, руке су положене на трбуху, груди пластично моделоване, стомак наглашен. Руке су од надлактица наниже украшене урезима. Урезима је представљена кратка сукња. Клупа је са бочних страна украшена орнаментом спирале.

Статуета вероватно представља Богињу мајку на престолу. Изузетно добро урађена руком, од пречишћене земље тамно сиве боје печења, цела фигура је накнадно премазана пастозном бојом.

Дечак

Глава дечака, труп фигурине недостаје. Лице је дугуљасто, заобљеног чела, наглашених образа, оштре и на врху заравњене браде. Нос је пластично извучен, поломљен, очи сочивасте, образи украшени најпре вертикалним, а затим малим сноповима косих линија испод очију, на потиљку урезан повез, коса представљена вертикалним, густим линијама. Уши су биле пластично моделоване, лево недостаје. У корену врата, крај кошуље представљен урезаном линијом. Рађено руком, од глине тамномрке боје печења, доњи део лица као и делови потиљка бојени црвеном бојом.