Прве трагове о предшколском васпитању у Прокупљу налазимо још далеке 1920. г, судећи на основу дечијег листа Будућност. Прво забавиште основано је при државној основној школи 1936. Године које је радило кратко. У послератном периоду није се дуго  чекало на отварање забавишта. Крајем 1949. г. при ОШ Н.С.Татко отвара се забавиште са две групе. Наредне године се формира и обданиште са једном јасленом и две васпитне групе.

Први наменски објекат изграђен је 1963. године.  основана је Установа за дневни боравак деце „Јелисавета Џуверовић“ која почиње са радом у новоизграђеном објекту. Под тим именом радила је до 1991. г. када је преименована У Предшколска установа ,,Невен“  и у свом саставу данас има четири објекта у граду: „Бамби“, „Бисери“, „Радост“ и „Бајка“. 

Установа обавља васпитно-образовни рад са децом од годину до шест и по година, у целодневном и полудневном боравку. Припремни предшколски програм се, осим у матичним објектима,  одржава и у просторијама две школе у граду: ОШ „Р.П.Ћићко“ и ОШ „9.октобар“, као и у следећим селима: Бабин Поток, Белољин, Доња Речица, Житни Поток, Мала Плана, Стражава, Ћуковац, Џигољ и Шумаровац.

Топлички Управни округ се налази у јужном делу Републике Србије и обухвата географску и историјску област, познату као Топлица, која се налази у сливовима река Топлице и Косанице.

Прокупље је од давнина било седиште органа власти целе Топлице. Кроз дуги низ година територијалне поделе биле су различите. Прокупље је 60-их година престало да буде и среско место, али су ипак , поједини државни органи и установе остајали са функцијама за целу Топлицу. После више деценија основан је поново Топлички округ 1992. године. Све или већина општинских служби налази се у згради Начелства.

Највећи град области, који је уједно и седиште Топличког управног округа, је Прокупље, са 27.673 становника (попис из 2002). Поред њега, већа места су још и Куршумлија (13.639), Блаце (5.465) и Житорађа (3.543), који су уједно и општинска седишта.

Топлички округ је средње развијени индустријски центар. Задњих 10 година у Прокупљу послује инострана фирма “Леони” која доприноси развоју целокупног краја обзиром да запошљава велики број људи.

Куршумлија је слабо развијена општина. У непосредној близини се налазе главни туристички центри Топличког округа: Пролом бања, Луковска бања, чудо природе тзв. “Ђавоља варош”, који доприносе развоју туризма.

Општина Блаце је позната по високошколској установи, као и летњим фестивалима: “Дани вишње” и “Дани шљиве”.

У општини Житорађа је ове године отворен Аква парк који је посећен од стране туриста из јужне Србије.

Основна школа у Прокупљу 1869. године, спаљена приликом повлачења турске војске 1877. године. Владин изасланик Максимовић помиње да постоји школа 1.2.1878. године као једина у Топличком округу.

Окружни начелник је наредио 17.10.1878. године да се омогући отварање школе за девојке и већ 1879. године по извештају школа ради са 1. и 2. разредом. По Закону из 1882. године основна школа је трајала 6 година. Од 30.9.1883. године отворен 5. а 1884. године отворен 6 разред. Занимљиво је да је учитељ  Димитрије Путниковић после службовања у Топлици  премештен је у Београду, а њему припада заслуга за отварање Школског музеја у београду 1896. године чији је био први управник.

Закон о народним школама мењао се још неколико пута и тек  1929. године је донет нови Закон о народним школама по коме поново основна школа траје 4 године а виша 4 године, за отварање школе било је потребно 30 ученика а може и са 20.

Школску 1911/12. годину у топличком округу похађало   је 3531 ученика (3104 дечака и 427 девојчица).

Основна школа Никодије Стојановић Татко обухвата око хиљаду ученика, а у њеном саставу ради и осморазредно одељење у Доњој Речици. Школа се налази у центру града, а њена зграда је најстарији школски објекат у овом крају (изграђена 1897). Школа је основана 21. маја 1952. одлуком Савета за просвету и културу Народног одбора градске општине  Почетак рада школе. У новој школској згради школа ради од 1955. Године. Изградња школске зграде почела је 1894. године. Градња је трајала цетири године па је 1898. зграда предата  на употребу. Прокупчани и Топличани је и сада често зову Стара Гимназија… 15. јуна 1956. године школа је добила име народног хероја Никодија Стојановића Татка.

Основна школа 9. октобар” у Прокупљу постоји од 28.06.1963 године. Налази се у Прокупљу, у улици Змај Јовиној број 1 и припада Топличком округу.  Зграда у којој се одвија настава у матичној школи изграђена је 1937. године као Учитељско-домаћичка школа. ОШ “9. октобар” сада броји 1292 ученика и 104 запослена радника; од првог до четвртог разреда има 28, а од петог до осмог разреда 24 одељења. Школа поседује две зграде у матичној школи, док се настава од првог до четвртог разреда изводи и у два подручна одељења Бабином Потоку и Доњој Стражави.

Основна школа Ратко Павловић Ћићко, дуго најмлађа школа, смештена је у центру града и обухвата просечно годишње преко хиљаду ученика. Школа је основана 1952. године, а од 1963. ради у савремено изграђеном објекту.

Данашње име школа је добила школске 1956/57.год. по револуционару Ратку Павловићу Ћићку. Децембра 1963. год. школа је пресељена у нову зграду у којој се и данас налази. Основна школа “Ратко Павловић Ћићко” данас је једна од четири основне школе у Прокупљу. Зграда матичне школе налази се у ужем центру града, а школи припадају и три издвојена одељења у селима Доња Трнава, Бериље и Ћуковац.

Основна школа Милић Ракић Мирко најмлађа школа у нашем граду, основана је 1985. године  и налази се самом центру града.  Настава се изводи у одељенским учионицама са изузетком кабинета за енглески језик и информатику и фискултурне сале.Мали број преданих наставника упућен је на све ученике тако да је њихов контакт ближи  и топлији. Школа има истурена одељења у Петровцу, Бајчинцу, Микуловцу, Балиновцу и Доњем Kординцу.

Основна школа Свети Сава основана је 1973. године ради васпитања и образовања деце лако ометене у развоју. Налази се на источним падинама Боровњака.

Основна музичка школа „Kорнелије Станковић“ Иако спада у мале школе, музика која из ње излази надалеко се чује, тако да се школа може похвалити интернационалним наградама са пијанистичких  такмичења у Француској, Италији, Русији, републици Српској, као и многобројним такмичењима у земљи. Школа за основно музичко образовање и васпитање „Kорнелије Станковић“ у Прокупљу почела је са радом септембра 1980. године, оснивањем Школе за основно музичко образовање при Радничком Универзитету „Тихомир Станковић“ у Прокупљу.Школа данас има и  истурена одељења  у Kуршумлији, Блацу и Житорађи.

Основна школа за образовање одраслих  Основна школа за образовање одраслих у Прокупљу основана је 1967. године  при Радничком универзитету  „Тихомир Станковић“  у Прокупљу . Школа постаје самостална 2008. године. Основна делатност школе је образовање одраслих.

др Борислава Лилић, Југоисточна Србија 1878-1918, Институт за савремену историју Београд 2006, 242-6

– Жарко Милошевић, Основна школа Мала Плана 1908-1998,  11 (о Путниковићу) и школи у Малој Плани  81