Вратко Немањић, у епској народној поезији познатији као Југ Богдан, је био српски војвода, жупан и кнез из средине XIV века. Води порекло из бочне гране Немањића, од Немањиног ((1166)1168—1196) најстаријег сина Вукана (1196—1208), чији је праунук био, а његова ћерка Милица се око 1353. године удала за Лазара Хребељановића (1371—1389).

Познатији је из епских народних песама преткосовског и косовског циклуса, у коме је са својих девет синова Југовића, једна од водећих личности. Локални топоними у и око самог Прокупља на Топлици, указују на то да је епски Југ Богдан владао тим крајем, што је приказано и на грбу градa.  У Прокупљу и околини се на основу, народне традиције, сматра да је Југ Богдан владао Топлицом са средиштем у Прокупљу, у коме је подигао нову тврђаву, као и да је учествовао у заустављању Османлија у бици код Плочника 1386. године, која се одиграла крај оближњег истоименог села. Та традиција је данас очувана у централној градској улици која се зове по њему (Југ Богданова улица), као и на грбу града, а недалеко од њега се налази и село Југ-Богдановац.

Стара црква која се налази у некадашњем подграђу Прокупачког Града (који се понекад назива и Југ Богданова тврђава) назива се Југ Богданова црква (такође и Латинска или Дубровачка црква), док се некадашња водена кула крај Топлице, која је данас најочуванија кула некадашњег утврђења, назива Југ Богданова кула.