Хисар је најчешћи назив, који нам је остао од Турака, за утврђење и цело брдо на коме се простире,  Прокупачки Град или Хисар је тврђава у Србији око које се развило данашње Прокупље. Смештена је на узвишењу изнад  данашњег града, које са три стране окружује Топлица. Хисар је многим прокупчанима омиљено место за рекреацију и уживање. Он је синоним за здрав живот, свежину и дуговечност. Хисар је идеалан за све узрасте и за сва годишња доба. За романтичне шетње или  дуге разговоре са старом пријатељицом. Без обзира на годишње доба Хисар је права оаза и резервоар свежег и чистог ваздуха. Лети, без обзира на врућину, осећа се шумска свежина, а зими су шетачи заштићени од ветра.

 На врху и на падинама Хисара очувани су и данас остаци и трагови зидина које Прокупчани по народном предању називају остацима  Југ-Богдановог града. План утврђења познат је  из Бечког ратног архива.

Читав град има облик правоугаоника са дужом северном страном. Горњи град је неправилног елипстастог облика са једном кулом на улазу. Прво подграђе допуњује читаво утврђење и обухвата Југ-Богданову или Водену кулу крај реке Топлице, за коју се сматра да је некада штитила мост у близини. Брдо Хисар још није било пошумљено 1878.г., а бедеми око брда су доста добро очувани, као и три куле на првом и једна на другом бедему. После другог св.рата Хисар је већ пошумљен, бедеми су готово сравњени са земљом, а види се добро очувана само једна кула на јужном бедему.

Археолошки радови од 1976-1980.г. на самом врху Хисара имали су за циљ да скину вео тајни са овог места. Горњи или мали град, налази се на самом врху Хисара, површине 500 м. У град се улазило са истока кроз капију која је била заштићена северним бедемом и кулом. У оквиру града сачувана је и мала цистерна за воду, у близини улаза, укопана у земљу, озидана и облепљена иловачом и шљунком, а вода се вадила из централног бунара озиданог усред цистерне. Од снабдевања водом и храном зависила је одбрамбена моћ утврђења. Са куле осматрачнице , по ведром дану, могло се видети 20 км уз и низ реку, тако да је са те стране утврђење било обезбеђено. Бедем је зидан од ломљеног камена, а везивао се негашеним кречом. Хисар је као утврђење живео кратко, у другој половини XIV и почетком  XV века.

Изградња хотела „Хамеум“  започета је 1962. година, а радови на објекту од око 3000 квадрата у потпуно су завршени 1967. године. Памте се на далеко чувени дочеци Нових година, а у њему су на хиљаде брачних парова свечано прославили почетак свог заједничког живота. Хамеум је у предходном периоду био домаћин многим манифестацијама, а у њему су своје прве концерте одржале многе данас познате естрадне звезде. Званично је престао да ради 2013. године након стечајног поступка.

Хотел је потпуно реновиран 2019. године. Уређени су комплетан ентеријер и екстеријер и својим савременим изгледом хотела са четири звездице може конкурисати најбољим хотелима у земљи.