Старо и нестало воће Србије

Гостујућа изложба Природњачког музеја

Подручје Србије је одувек било богато воћним врстама и многобројним сортама воћа. Ретке су земље у свету, као наша, са тако погодном климом, географским условима и одговарајућим земљиштем за узгој воћа. Србија обилује великим бројем старих, аутохтоних сорти воћа, најразноврснијих облика, боја, укуса и мириса, које су се гајиле на нашем подручју стотинама година уназад, а које нестају без повратка готово незабележене.

У природи, сеоским окућницама и воћњацима, али и на нашим пијацама, данас је веома тешко видети многе сорте воћа које су наши преци користили за исхрану. Иако ретке, старе сорте јабука, крушака, шљива још увек се могу пронаћи на подручју целе Србије као појединачна стабла или у мањим засадима, у долинама река и на обронцима планина, али и у воћњацима заљубљеника.

Аутохтоне сорте воћа нашег подручја непознатог су порекла. Претпоставља се да су пренете у некој од бројних миграција становништва, којих је овом подручју било много током историје. Многе су се адаптирале и стекле нове особине у односу на своје исходне сорте, неке су остале и непромењене. Сматра се да су многе сорте воћа и настале на нашим просторима (нпр. шљива Ранка, шљива Драгачевка итд). Ова област је још увек недовољно истражена и захтева детаљна научна истраживања.

Аутохтоне сорте воћа су веома важне за квалитет људске исхране. Оне су носиоци многих особина значајних за гајење воћа, као што су: отпорност према штеточинама, проузроковачима болести и неповољним утицајима средине. Оне су донори гена који плодовима дају трајност, квалитет, величину, обојеност, укус, арому и др.

Осим значаја у људској исхрани, преради и изради многих предмета, аутохтоно воће је део природног пејзажа нашег села, чиме улепшава и обогаћује руралне пределе. Стабло таквих воћака може да буде веома високо са импозантном круном, оно може да достигне велику старост и да још увек обилно рађа. Као значајан део екосистема, крошње воћака у процесу фотосинтезе ослобађају знатне количине кисеоника. Оне могу позитивно да утичу на микроклиму одређеног подручја и ублаже температурне разлике, нарочито у периоду летњих врућина. Њихов дубок корен на стрмим теренима спречава ерозију тла. Оне такође могу да буду станиште и извор хране бројним животињским врстама (птицама, као пчелиња паша, инсектима, дивљачи итд).

Називи аутохтоног воћа су народни, углавном локалног карактера и опште су прихваћени у свакодневном говору, али и у науци. Ипак, постоји могућност да се иста сорта у једном крају нашег подручја назива једним именом, а у неком другом крају назива другачије. Називи воћа давани су по различитим критеријумима: према времену зрења (Ранка, Петровача, Јагодарка, Илињача, Видовача, Михољача, Зимњача, итд.), локалитету где је воће пронађено или његовом пореклу (Тетовка, Будимка, Драгачевка, Даросавка, Пожегача, Тимочанка, Кабларка, Караманка) али и карактеристикама плода - облику, укусу, мирису, чак и саставу (Мирисавка, Округлица, Кожара, Памуклија, Овчији нос, Белојабука, Водењача, Зеленика, Слаткара, Колачара итд.)

Старо воће је део наше окућнице, пејзажа, наше историје, али и битан економски чинилац током протеклих векова (извоз пекмеза, ракије, сувих и свежих шљива спасао је Србију од глади крајем 19. и почетком 20. века). Конзумацијом воћа и његових производа људи су током историје своју једноличну исхрану (која се базирала углавном на житарицама и поврћу, а ређе млеку и месу) обогаћивали уносом витамина, воћних шећера и других корисних материја, што их је штитило од многих болести.

Старо воће је део наше нематеријалне баштине, традиције, обичаја и наслеђа, као и нашег културног идентитета. Део тог националног блага прикупља се, обрађује и чува у Збирци воћа (БЕО 582.634.1) у Природњачком музеју у Београду.

Изложба и пратећа публикација «Старо и нестало воће Србије» приређене су са циљем да се представи богатство, лепота и разноврсност аутохтоног воћа наших крајева, које је потребно и даље бележити, истраживати, користити али и сачувати за будуће генерације.

Аутор
Александра Савић

Изложба слика Иван Накић

2013-01-10
Изложба слика Иван Накић

Отворена је изложба слика Ивана Накића под називом Живот је сликарство сликарство је живот у Народном музеју Топлице.

Минијатуре

2013-02-19
Минијатуре

Галерија ,,Божа Илић'' Отворена је изложба минијатура.

Топлички витезови

2013-05-31
Топлички витезови

Топлички витезови 11. књига у едицији ,,Баштина'' у издању Народног музеја Топлице После вишедеценијског научно-истраживачког и мукотрпног рада на прикупљању грађе о Другом пешадијском пуку "Књаз Михаило", легендарном Гвозденом пуку,...

Изложба ,,Прокупље за сећање"

2013-10-11
Изложба ,,Прокупље за сећање"

Поводом дана Народног музеја Топлице биће организована изложба ,,Прокупље за сећање". Отварање изложбе је заказано 11.10.2013. год. са почетком у 14 сати у Народном музеју Топлице.

Изложба слика Боже Илића ,,Сећање"

2013-12-10
Изложба слика Боже Илића ,,Сећање"

Поводом двадесет година од смрти истакнутог Српског уметника Боже Илића отворена је изложба слика у истоименој галерији.

Изложба ,,Прокупље за сећање" у Нишу

2014-02-10
Изложба ,,Прокупље за сећање" у Нишу

Завичајно удружење Tопличана у Нишу у сарадњи са Народним музејом Топлице и 3. бригадом копнене Bојске представља изложбу ,,Прокупље за сећање''. Отварање изложбе је заказано за 10. фебруар 2014. године...

Изложба ,,Топлички гвоздени пук" у Београду

2014-04-22
Изложба ,,Топлички гвоздени пук" у Београду

Oтварање изложбе „ТОПЛИЧКИ ГВОЗДЕНИ ПУК“. У Малој галерији Дома Војске Србије 22. априла 2014. године у 17 часова, биће свечано отворена изложба „Топлички гвоздени пук Књаз Михаило.

Чувари баштине

2014-05-15
Чувари баштине

Поводом дана св.Прокопија и обележавања градске славе, у галерији ,,Божа Илић" 21.07.2014 године у 13 сати отвара се изложба скулптура ,,Чувари баштине".

Достојанствене сенке

2014-07-14
Достојанствене сенке

Поводом дана св.Прокопија и обележавања градске славе, у Народном музеју Топлице је отворена изложба о 95 година позоришног живота у Прокупљу. Изложбу је отворио председник Општине, господин Мирољуб Пауновић.

Топлички збег

2014-08-08
Топлички збег

Промоција књиге Топлички збег аутора Звездана Ћурчућа.

Старо и нестало воће Србије

2014-12-11
Старо и нестало воће Србије

Гостујућа изложба Природњачког музеја Подручје Србије је одувек било богато воћним врстама и многобројним сортама воћа. Ретке су земље у свету, као наша, са тако погодном климом, географским условима и...

УЛУС

2015-01-21
УЛУС

Изложба Удружења ликовних уметника Србије. Галерија ,,Божа Илић'' од 21. јануара до 20. фебруара.

Хладно и тетивно оружје у средњевековној Србији

2015-01-28
Хладно и тетивно оружје у средњевековној Србији

Предавање на тему Хладно и тетивно оружје у средњевековној Србији. Предавачи и теме: Слободан Маринић - Мачеви у средњевековној Србији Зоран Павловић - Лукови рожанци у војсци Немањића Народни музеј...

Музеји Србије, десет дана од 10 до 10

2015-04-09
Музеји Србије, десет дана од 10 до 10

Манифестација „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10” у Народном музеју Топлице. Национални музеји Србије организују нову манифестацију Музеји Србије, десет дана од 10 до 10. Манифестација ће трајати...

Народни Музеј Топлице

Народни музеј Топлице oснован је 1946. год. у старом здању и адаптираном простору зграде на Хисару (задужбина бившег министра здравља лекара Алексе Савића).
Музеј је 1962. године пресељен у зграду бивше поште у улици Ратка Павловића. Зграда је и данас споменик културе под заштитом државе.

Kонтакт

Народни музеј Топлице

Ратка Павловића 31
18400 Прокупље,
Телефон: 027/321-694
Факс: 027/322-151
Е-пошта: muzejtoplice@gmail.com
©{2018} Народни Музеј Топлице. Сва права задржана. Дизајн Војкан Окичић

Search

Pretraga