ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ У ПРОКУПЉУ

Народни Музеј Топлице

     Прокупчани су током септембра били у прилици да уживају у богатом програму који је припремио Народни музеј Топлице у оквиру манифестације „Дани европске баштине“ са темом  „Културно наслеђе за све“.

     Изложбе, промоције, концерти, радионице, витешке игре и обиласци објеката у склопу Народног музеја Топлице нашли су се на списку програма.

Четвртак 2. септембар 2021.г

     Манифестација је у прокупачком музеју кренула у четвртак 2. септембра промоцијом збирке песама  „Конак у позадини“ аутора Марије Јањевић. Млада и талентована песникиња је пред љубитељима писане речи говорила о својим стиховима, а поред ње на промоцији су говорили рецезент књиге Светислав Травица и песник Миливоје Дончић.

Image
Image
Image

Субота 11. септембар 2021.г

Програм је настављен у суботу 11. септембра на брду ХисарМузеј је за све своје суграђане, али и за све оне, који су се тог дана нашли у Прокупљу, приредио целодневни, разноврстан програм под називом „У славу Светог Прокопија“. Тог дана најпре су музејски водичи са нашим најмлађим посетиоцима обишли цркву Светог Прокопија, Југ Богданову цркву и Југ Богданово утврђење. Упознали су их са културним и историјским значајем и вредностима ових споменика, и као увек били спремни да им дају одговоре  на њихова веома занимљива и необична питања. Рад са децом увек предствља задовољство јер на тај начин деца уче о свом граду и локалној историји још од најнижих разреда.
Image
Image
Image
Image
Image
Касније, на самом врху Хисара у Југбогданом утврђењу, археолог виши кустос Народног музеја Топлице Сања Црнобрња Красић, презентовала је резултате овогодишњих археолошких истраживања, која су дала изузетна открића која мењају досадашња сазнања о габаритима средњевековног града који је постојао на Хисару.

Грађани Прокупља су на изложби која је за ову прилику напраљена на неколико паноа могли видети новооткривене објекте, рановизантијски новац, копче, накит из 6. века, германско копље са златном апликацијом из друге половине 5. века, византијски крст, грнчарију, кресива и остале предмете који су пронађени током ове године на брду Хисар.

Будући да су овогодишња истраживања на Хисару завршена, ово је била идеална прилика за презентовање резултата, а нова истраживања очекујемо већ наредне године уз подршку града Прокупља и Министарства културе.
Image
Image

Дружење на Хисару наставили смо са витезовима и принцезама које су нам  омогућили наши гости  витезови из удружења „Чувари белих цркава“ из Куршумлије. Присутни грађани су  нa трeнутaк мoгли дa oсетe дух прoшлих врeмeнa, зaвирe у срeдњи вeк и да се фотографишу за успомену.

Пoсeтиoцимa је  презентована одежда, оружје и опрема (лук и стрела, шлeмoви, мaчeви, сeкирe, буздoвaни, штитoви) витезова срeдњeг вeка.

Наши најмлађи посетиоци  су се највише обрадовали витезовима и принцезама који су били веома расположени да поред програма који су званично приказали, покажу своје оружје и ближе их упознају са опремом коју користе приликом извођења витешких борби.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Пријатно суботње поподне завршено је концертом етно групе „Руно“ из Врњачке Бање. Овај вокално инструментални састав постоји још од 2004. године и посвећен је истраживању и неговању старинског свирачког и певачког наслеђа Срба. Међу многобројном публиком која је заиста уживала у свирању и певању ових младих уметника, концеру је присуствовала и Милица Ерић, већница за културу града Прокупља.
Image
Image
Image
Image

Петак 17. септембар 2021.г

Музичка школа Корнелије Станковић и Народни музеј Топлице дуги низ година имају успешну сарадњу, тако да је и ове године она настављена. За Дане европске баштине уприличен је реситал на виолини виолинског педагога и мајстора виолинара професора Миодрага Богића из Београда.

Image
Image

Понедељак 20. септембар 2021.г

Несвакидашња археолошка изложба ВИНЧАНСКА ЖЕНА – МИТ, БОГИЊА, МАЈКА каква  се ретко виђа, посвећена винчанској култури  отворена је у Народном музеју Топлице.

После Ниша и Врања винчанска жена стигла је и у Прокупље. Као централни део изложбе узета је неолитска фигурална пластика, којој се додају и други предмети, амајлије, шнале, прстење, минијатурне посуде за покућство или ритуалне обреде, и која на симболичан начин представља везу некадашњег неолитског и данашњег човека.

Ова изложба не показује посетиоцима само вредне и ретке примерке фигуралне пластике винчанске културе, већ описује навике и начин живота неолитског човека.

Поред великог броја фигурина које се могу видети на једном месту, што је изузетна реткост, значај ове постваке огледа се и у томе што се изложбеним материјалом по први пут простор доњег тока Јужне Мораве третира као јединствен културни простор.    

Изложба ВИНЧАНСКА ЖЕНА – МИТ, БОГИЊА, МАЈКА се огледа у сарадњи четири институције, два регионална музеја  нишког и прокупачког, као и Завичајног музеја Жупе у Александровцу и Културног центра у Алексинцу који у оквиру своје делатности поседује и археолошку збирку.

 Аутори изложбе су археолог Татјана Трајковић Филиповић, виши кустос Народног музеја НишЈулка Кузмановић Цветковић, дугогодишњи археолог, музејски саветник у пензији Народног музеја Топлице, Сања Црнобрња Красић, археолог виши кустос из Народног музеја Топлице, историчар Александар Никезић из Центра за културу Алексинац и археолог Петар Милојевић из Археолошког института у Београду.

Изложбу је отворила већник за културу града Прокупља Милица Ерић.

Image
Image
Image
Image
Image

Четвртак 23. септембар 2021.г

У галерији Божа Илић  одржана је радионица „Мој град у објективу ока“. У радионици су учествовали ученици осмог разреда Основне школе „Ратко Павловић Ћићко“. Деца су сликала или цртала наш град онако како га види њихово „уметничко око“. Народни музеј Топлице има дугогодишњу сарадњу са свим школама, тако да ученици врло радо своје школске и ваншколске активности проводе на нашим радионицама, које организује виши водич Маријана Остојић.
Image
Image
Image

Петак 24. септембар 2021.г

Радионицом „Жене јунаци гвозденог пука“ затворена је овогодишња манифестација Дани европске баштине. У Спомен соби „Гвоздени пук у ослободилачким ратовима Србије 1912-1918.“ ученици осмог разреда основних школа Ратко Павловић Ћићко и 9.октобар приредили су двојезичне презентације о хероинама Гвозденог пука, Милунки Савић и Флори Сендс.
Деца су на себи својствен начин представила својим другарима и професорима животни и ратни пут ових хероина. Радионицу је организовала виши водич Маријана Остојић.
Image
Image
Ученици осмог разреда Основне школе „9.октобар“
Image
Image
Ученици осмог разреда Основне школе „Ратко Павловић Ћићко“

Народни Музеј Топлице

Народни музеј Топлице oснован је 1946. год. у старом здању и адаптираном простору зграде на Хисару (задужбина бившег министра здравља лекара Алексе Савића).
Музеј је 1962. године пресељен у зграду бивше поште у улици Ратка Павловића. Зграда је и данас споменик културе под заштитом државе.

Kонтакт

Народни музеј Топлице

Ратка Павловића 31
18400 Прокупље,
Телефон: 027/321-694
Факс: 027/322-151
Е-пошта: muzejtoplice@gmail.com

Search

Pretraga