ИЗЛОЖБА СТАРИХ ИГРАЧАКА

У Народном музеју Топлице 24. септембра 2019. отворена је изложба старих играчака до 90.-е године 20.-ог века под називом  „Тата купи ми...“. Аутори ове, на југу Србије јединствене изложбе су музејски водичи: Наташа Јовановић, Александра Ђукић и Соња Ивановић.

 Овом изложбом, Музеј је желео да своје старије суграђане подсети на период одрастања а млађима омогући да завире у магични свет детињства својих предака. Изложба је стварана са пуно емоција, ведрине и радости аутора и дародаваца. Све играчке сакупљене су уз несебичну помоћ наших суграђана  који су били спремни да поклоне и позајме своје вредне успомене. Планирано је да се од поклоњених играчака у Народном музеју Топлице оформи збирка „Играчке 20. -ог века“, којом би  представили један историјски период из мало другачијег угла, угла детета. Период који је изабран је зллатно доба тадашње Југославије. Имали смо велики број произвођача играчака и оне су служиле не само за игру, већ су развијале креативност физичке и моторичне способности, уз помоћ њих се учило.

Од 52 суграђана који су нам уступили своје драге успомене прикупљено је 409 играчака из различитих времнеских периода. Највећи број  чине лутке међу којима најстарија, уникатна „Српкиња“, пуни ускоро 100 година. Међу изложенима су дијаскоп „Бајка“ из 1953. године,плишане и гумене играчке, аутомобили, рошуле, књиге и сликовнице, друштвене игре.

На паноима смо представили старе и заборављене игре којих су се некада давно играли наше баке и деке. Оригиналним фотографијама  из детињства наших суграђана покушали сно да дочарамо најбезбрижнији период одрастања....

Желели смо да овом изложбом млађим генерацијама приближимо и представимо  једно другачије детињство, без телевизора, мобилних телефона, компјутера и друштвених мрежа. Детињство када се како кажу наше баке „није имало много а опет се имало све“.

Народни Музеј Топлице

Народни музеј Топлице oснован је 1946. год. у старом здању и адаптираном простору зграде на Хисару (задужбина бившег министра здравља лекара Алексе Савића).
Музеј је 1962. године пресељен у зграду бивше поште у улици Ратка Павловића. Зграда је и данас споменик културе под заштитом државе.

Kонтакт

Народни музеј Топлице

Ратка Павловића 31
18400 Прокупље,
Телефон: 027/321-694
Факс: 027/322-151
Е-пошта: muzejtoplice@gmail.com

Search

Pretraga