Збирка Историје уметности

Драган Поповић, кустос историје уметности

Најстарији досад откривени траг сликарства у Прокупљу налази се у живопису цркве Светог Прокопија у Прокупљу. Ради се о петобродној базилици за коју се претпоставља да потиче из X века. Стари слој фресака из XI века сачуван само у фрагментима на источној страни другог ступца јужног брода. Новији слој фресака потиче из XIV века, такође сачуван само у фрагментима. Почетком XX века уметност је усмерена на архитектуру док сликарски живот у Прокупљу почиње да се развија интезивније тек 50-тих година појавом Велебита Рендића, академског сликара. У ликовном животу Прокупља делује Удружење ликовних уметника Топлице (УЛУТ), основано 1994. године. Удружење има преко 20 академских сликара, вајара и дизајнера. Печат ликовном животу града даје и десетак аматера- ликовних стваралаца. Важно место у ликовној делатности Топлице заузима Народни музеј Топлице, у оквиру кога делују две ликовне галерије:

Народни Музеј Топлице

Народни музеј Топлице oснован је 1946. год. у старом здању и адаптираном простору зграде на Хисару (задужбина бившег министра здравља лекара Алексе Савића).
Музеј је 1962. године пресељен у зграду бивше поште у улици Ратка Павловића. Зграда је и данас споменик културе под заштитом државе.

Kонтакт

Народни музеј Топлице

Ратка Павловића 31
18400 Прокупље,
Телефон: 027/321-694
Факс: 027/322-151
Е-пошта: muzejtoplice@gmail.com

Search

Pretraga