Историјат
Народног музеја Топлице

image 01

Народни музеј Топлице oснован је 1946. године одлуком Градског НОО. Музеј почиње са радом у адаптираном простору зграде на Хисару (задужбина бившег министра здравља лекара Алексе Савића).
Прва поставка била је историјска – НОБ а садржавала је оружје, фотографије и документа из НОБ-а. Музеј је 1962. године пресељен у зграду бивше поште у улици Ратка Павловића. Зграду поште пројектовао је 1912. године архитекта Бранко Таназевић. Зграда је данас споменик културе под заштитом државе.
Музеј има регионални статус и комплексног је типа. У музеју постоје:
- археолошко одељење са збирком и поставком.
- историјско одељење са збиркама и поставкама:Топлички устанак 1917. године и Други светски рат у Топлици, и спомен соба Топлички устанак у селу Гргуру, општина Блаце.
- етнолошко одељење са збирком и поставком градска соба.
- одељење историје уметности са збирком уметничких слика и скулптура Музеј поседује две галерије:
- Галерија у оквиру зграде Музеја која је урађена 1978. године приликом адаптације зграде Музеја.
У њој се организују узложбе, трибине, концерти, манифестације и друго и - Галерију ,, Божа Илић '' која је отворена 1996. године у којој се организују изложбе академских сликара.
У њима се организују изложбе, промоције и друге јавне манифестације. Музеј је организатор ликовне колоније ,,Меморијал Божа Илић'' од 1998. године, а СО Прокупље додељује престижну награду за сликарство ,,Божа Илић''.
У Музеју постоји фотолабораторија а у току је оснивање конзерваторско-рестаураторске радионице. Од 1996. године у едицији ,,Баштина'', до 2009. године издато је десет књига и неколико десетина каталога.