Slide 1
Народни Музеј Топлице

Званична интернет презентација Народног музеја Топлице

Slide 1
Галерија Божа Илић
Slide 1
Спомен соба „Гвоздени пук у Ослободилачким ратовима 1912-1918.“
Slide 1
Археолошко налазиште Плочник
previous arrow
next arrow

Историјат

Народни музеј Топлице oснован је 1946. године одлуком Градског НОО. Музеј почиње са радом у адаптираном простору зграде на Хисару (задужбина бившег министра здравља лекара Алексе Савића).

Прва поставка била је историјска – НОБ а садржавала је оружје, фотографије и документа из НОБ-а. Музеј је 1962. године пресељен у зграду бивше поште у улици Ратка Павловића. Зграду поште пројектовао је 1912. године архитекта Бранко Таназевић. Зграда је данас споменик културе под заштитом државе.

Галерија Божа Илић

Божа Илић уметник по коме галерија носи име, је свакако један од значајнијих српских и југословенских сликара XX века. Рођен је 27.априла 1919.године у Житном Потоку код Прокупља, где је завршио основну школу. После прележане теже прехладе у тринаестој години је изгубио слух.

Спомен соба „Гвоздени пук у Ослободилачким ратовима 1912-1918.“

Спомен соба је саставни део Спомен парка Јунацима гвозденог пука, који је подигнут на месту одакле су топлички јунаци 7.октобра 1912.године кренули у рат и вечну славу. Отварањем  Спомен собе, добили смо један комплекс који има богат садржај и причу о најхрабријем пуку. 

Археолошко налазиште Плочник

Најзначајније налазиште млађег неолита је Плочник, који се годинама истражује и одакле потиче велики број предмета, антропоморфне фигурине, посуде од печене земље, коштане и камене алатке, амулети, тегови и зооморфне фигурине.  

Апликације

Филмотека